Mercadona a Torelló

IMG_2457Després d’anys intentant-ho, Mercadona ha aconseguit instal·lar-se a Torelló i suposo que en poc temps començaran i acabaran les obres. El nou establiment alimentari se situarà, finalment, just davant de l’Esclat que hi ha a l’entrada sud de la capital de la Vall del Ges. Fa uns anys ja ho va intentar allà a on actualment hi trobem el nou Bon Preu, a l’altra punta del poble, als afores del barri de Montserrat, a tocar de Sant Vicenç de Torelló. Diuen que l’empresa osonenca li va pispar el lloc a última hora.

La presència de Mercadona és, en principi, una molt bona notícia per a molts torellonencs. Són molts els pescallunes que van habitualment a comprar a alguns dels Mercadona més propers: a Vic o Manlleu. L’empresa d’origen valencià ha aconseguit convertir-se en el supermercat de referència per a molts consumidors que busquen estalviar el màxim en productes de primera necessitat. A més, indubtablement, sempre sembla ser bona notícia que una empresa d’aquestes característiques pugui donar feina a 30 o 40 persones i que s’obtinguin nous ingressos per a les arques municipals.

Però potser no tothom està igual de content.

Per tots és sabut, i si no us ho explico, que Mercadona és actualment una de les empreses de distribució alimentària que més colla els seus proveïdors. Un d’aquests proveïdors m’explicava que “a Mercadona tots hi volem servir, però quan ets a dins tots en volem marxar i no podem”. O sigui, que Mercadona t’esculli per vendre els seus productes és, d’entrada, una benedicció perquè et permet augmentar exponencialment les vendes. Però un cop a dins, les seves exigències de preu i productivitat et collen tant que t’obliguen a acceptar les seves condicions o et porten a la ruïna. No és difícil trobar per la xarxa crítiques ben argumentades sobre la seva política comercial. I també sobre la qualitat dels seus productes. Per suposat, les informacions s’han de contrastar i no es pot acusar lleugerament. Però moltes de les “grans” marques, de qualitat contrastada, estan desapareixent de les seves prestatgeries en benefici dels seus productes de marca blanca.

També ens hauríem de preguntar si a Torelló no tenim una oferta excessiva de grans superfícies. Disposem d’un hipermercat, com és l’Esclat, i del mateix grup un Bon Preu al centre, de petites dimensions, i l’abans esmentat als afores, d’unes dimensions força grans. Tenim dos Dia i també un Caprabo/Eroski. Fins i tot el mateix Grup Bon Preu va tancar l’Intermarché, quan va adquirir els centres a Catalunya d’aquesta franquícia d’origen francès, i un Orangutan. Però és que, a més, també disposem de petits súpers familiars, com podria ser “Can Manolo”, del Barri de Montserrat. L’oferta de súpers a Torelló és suficient. Un de nou no només perjudica als actuals sinó que pot acabar de rematar els comerços familiars de venda de peix, carn, pa o fruita.

Finalment, també ens hem de preguntar si empreses com aquesta ens beneficien a la comarca, en particular, i al país, en general. No podem negar que el Grup Bon Preu també ha tingut una actitud agressiva a Torelló, d’on és originari el seu fundador, per aconseguir una bona quota de mercat. Fins i tot podem qüestionar que els seus siguin uns centres amb un “bon preu” en aliments i criticar que hagi perjudicat molt als petits comerciants introduint cada vegada més la venda de productes no alimentaris com és la roba, quiosc, joguines, ferreteria, etcètera. Però almenys sabem que està fent un intent per implicar-se amb el futur polític del país i l’empresa “mare” la tenim ubicada a la comarca. Últimament està fent campanya pels productes de Km 0, també amb la marca blanca, fa descomptes per espectacles culturals i sol atendre amb força amabilitat les peticions de patrocini i col·laboració en esdeveniments locals. I, en això guanya per golejada, potencia l’etiquetatge en català i el seu president, el torellonenc Joan Font, és l’únic empresari que forma part del Consell per a la Transició Nacional. Això ja ho diu tot.

En canvi, Mercadona no s’ha caracteritzat mai per ser una empresa que defensi, com la majoria d’altres grans superfícies, el catalanisme. Cal dir, però, que el seu fundador, Juan Roig, que com Font ha muntat un imperi a partir d’un petit negoci familiar, tampoc s’ha mostrat bel·ligerant en contra del catalanisme tot i que molts l’han ubicat prop del PP valencià.

Són aspectes que, potser, caldria que tinguéssim en compte en la situació actual. Però, només faltaria, que cadascú compri a on vulgui, per això som una societat capitalista. Fins i tot us asseguro que a mi m’hi trobareu comprant alguna vegada, entre altres coses perquè és a l’únic lloc a on trobo pasta de full en làmines rectangulars per fer “ulleretes” ensucrades. Per cert, una pasta de full de marca blanca, però feta a Casa Tarradellas.

Autor: Enric Xicoy

De Torelló, Osona. Professor de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna de la Universitat Ramon Llull.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: